Zamknij

Jak rozpuścić gotową masę kajmakową? Zdradzamy sprawdzone triki

26.03.2021 15:37
mazurek
fot. Shutterstock

Masy kajmakowej najczęściej używa się do dekoracji świątecznego mazurka. Taką słodką masę można przygotować samodzielnie lub kupić gotową w puszcze. Jak jednak ją rozpuścić? Okazuje się, że jest na to kilka sprawdzonych sposobów.

Na sklepowych półkach można znaleźć wiele różnych mas korówkowych - np. o smaku słonego karmelu, orzechów czy kakao. Jeśli już wybraliśmy interesujący nas wariant, musimy mieć na uwadze to, że masa w puszce nie jest zbyt płynna i trudno nią będzie udekorować wypiek. Istnieją jednak triki, które nam w tym pomogą.

Jak rozpuścić gotową masę kajmakową? Zdradzamy sprawdzone triki

Jeśli mamy sporo czasu, możemy spróbować podgrzać masę w małym rondelku. Dzięki temu stanie się bardziej płynna i łatwo da się przełożyć na ciasto.

Z kolei jeśli zależy nam na czasie, powinniśmy puszkę z masą umieścić w garnku i nalać do niego zagotowanej wody. To sprawi, że masa kajmakowa się rozpuści i bez problemu opuści puszkę.

Gdzie przechowywać masę kajmakową? Podpowiadamy

Kajmakowa masa w puszcze, jeśli jest zamknięta, może być przechowywana poza lodówką. Z kolei otwarta powinna być przelana do hermetycznie zamykanego pojemnika i umieszczona w chłodziarce.

Zobacz także: Jak zrobić polewę kajmakową do mazurka? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?