Zamknij

Jak przyrządzić chrupiące placki z cukinii? Poznaj proste triki

07.10.2021 14:30
placki z cukinii
fot. Shutterstock

Placki z cukinii przygotuje każdy, nawet ten, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem. Warto jednak przed rozpoczęciem pracy poznać kilka trików na ich przygotowanie. Niektóre z nich mogą was zaskoczyć.

Źle przygotowane placki z cukinii mogą wyjść mało chrupkie i lekko wilgotne w środku. Okazuje się, że poznając kilka sprawdzonych trików można temu zaradzić. Sprawdźcie, czy znaliście je wszystkie.

Jak przyrządzić chrupiące placki z cukinii? Sprawdzone triki

Okazuje się, że jeśli zależy nam na odpowiedniej chrupkości placków, warto do ich przygotowania użyć młodych i świeżych cukinii. Kolejnym sposobem na zachowanie konsystencji dania jest posolenie startego warzywa i odstawienie go na około 30 minut. W tym czasie cukinia puści wodę i po usmażeniu nie będzie miękka ani wilgotna.

Jeszcze jednym trikiem na smaczne placki z cukinii jest wyłożenie startego warzywa na bawełnianą ścierkę i odciśnięcie z niej nadmiaru wody.

Jak przechowywać placki z cukinii? Podpowiadamy

Gotowe placki z cukinii należy umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku i schować do lodówki. W niskiej temperaturze mogą spędzić nawet 3 dni.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik