Zamknij

Jak przygotować idealną panierkę do schabowego? Podczas smażenia się nie odklei

24.02.2021 14:32
kotlet schabowy
fot. Shutterstock

Jeśli szukacie sprawdzonego przepisu na kotlety schabowe, powinniście wypróbować ten, który stosowały nasze babcie i mamy. Z tymi poradami wszystkie kotlety wyjdą idealne.

Odpowiednia panierka do kotletów schabowych jest krucha i nie odpada podczas smażenia. Jak jednak taką zrobić? Okazuje się, że istnieje pewien sprawdzony przepis, który pomoże wam uzyskać wyśmienity efekt. Sprawdźcie, jak przyrządzić smaczną panierkę.

Jak przygotować idealną panierkę do schabowego? Wypróbujcie nasz sprawdzony przepis

Kotlety schabowe są bardzo popularne w Polsce. Można usmażyć je na obiad lub kolację. Nie każdy jednak umie przygotować do nich smaczną panierkę. Sekret idealnej tkwi bowiem w odpowiednim połączeniu składników.

Mięso należy obtoczyć w panierce tuż przed położeniem na rozgrzanej patelni. Jeśli będą leżeć dłużej, panierka przesiąknie jajkiem i odpadnie. Kolejność powinna być więc następująca - najpierw solimy mięso, następnie rozbijamy jajko i dokładnie mieszamy. Na osobny talerz wysypujemy bułkę tartą. Rozbitego kotleta zanurzamy w jajku, następnie w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną patelnię.

Warto pamiętać o tym, aby patelnia była odpowiednio rozgrzana. Jeśli temperatura będzie wysoka, panierka stanie się chrupiąca.

Z czym podawać kotlety schabowe? Podpowiadamy

Kotlet schabowy to tradycyjne polskie danie, które zazwyczaj podaje się z kapustą i ziemniakami. Jeśli jednak nie przepadamy za tego typu dodatkami, możemy zamienić je na buraczki, mizerię czy kaszę gryczaną. W takim wydaniu będzie równie smaczny.

Wypróbujesz ten sposób na panierkę?

Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?