Zamknij

Jak przygotować owoce do przetworów? Sprawdzone triki

21.09.2021 13:34
przetwory
fot. Shutterstock

Domowe przetwory najczęściej przyrządza się w okresie jesiennym, aby móc cieszyć się ich smakiem zimą. Sprawdźcie, jak przygotować owoce, by jak najlepiej nadawały się do dalszej obróbki.

Jesień to idealny czas na przyrządzenie domowych przetworów. Sprawdźcie, na co warto zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowywania owoców do słoików. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.

Jak przygotować owoce do przetworów? Sprawdzone triki

Jeśli już wybraliśmy ładne owoce na przetwory, powinniśmy dokładne przemyśleć, co chcemy z nich zrobić. Kiedy będziemy przyrządzać mus jabłkowy do szarlotki, warto pamiętać o tym, aby obrać skórkę z jabłek jak najcieniej, a także wyciąć gniazda nasienne. Z kolei powidła śliwkowe powinniśmy zrobić z dojrzałych śliwek z wyciętą pestką. Porzeczki należy oderwać z kiści, a następnie usunąć twarde ogonki z każdego owocu.

Tak przygotowane owoce można poddać dalszej obróbce i zrobić pyszne domowe przetwory idealne na jesień oraz zimę.

Jak przechowywać przetwory? Podpowiadamy

Gotowe słoiki z kiszonkami, dżemami czy konfiturami najlepiej jest umieścić w chłodnym i ciemnym miejscu. Ważne, by domowe przetwory przechowywać w suchym miejscu, z dala od kaloryferów oraz nie trzymać ich nie dłużej niż do kolejnego sezonu.

Zobacz także: Jak obrać imbir? Ten prosty trik was zaskoczy