Oceń
Sezon na grzyby trwa w najlepsze, dlatego warto już teraz dowiedzieć się, jak poprawnie przygotować je do suszenia, aby zachowały piękny aromat na dłużej. Okazuje się, że jest to dziecinnie proste i wystarczy poznać odpowiedni sposób.
Jak przygotować grzyby do suszenia? Podpowiadamy
Zebrane grzyby po przyniesieniu do domu należy dokładnie oczyścić z piasku oraz ziemi. Doskonale sprawdzi się do tego pędzelek, nożyk, a także lekko wilgotna ścierka. Należy pamiętać, że okazy, które będziemy suszyć, nie powinny być wcześniej myte.
Tak przygotowane grzyby można wysuszyć na kilka sposobów. Jednym z łatwiejszych jest ponawlekanie pokrojonych okazów na długie nitki i suszenie ich na słońcu. Taki trik może okazać się jednak czasochłonny, jeśli wiec zależy nam na tym, by zrobić to szybciej, można pokroić je w plasterki i wysuszyć w piekarniku. Wtedy wystarczy ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik ustawić na około 50 stopni Celsjusza i suszyć z lekko uchylonymi drzwiczkami.
Jak przechowywać grzyby? Sprawdzony sposób
Grzyby powinno się przechowywać w niskiej temperaturze, dlatego najlepiej umieścić je w lodówce w hermetycznie zamykanym pojemniku. Należy jednak pamiętać o tym, by poddać je dalszej obróbce po 24 godzinach.
Zobacz także: Jak gotować jajka, by nie pękały? Te triki was zaskoczą
Oceń artykuł