Oceń
Suszone grzyby są aromatyczne i można je wykorzystać w wielu różnych potrawach. Jak jednak je przechowywać? Jest to prostsze, niż przypuszczaliście.
Okazuje się, że źle przechowywane grzyby tracą smak, aromat, a nawet mogą zagnieździć się w nich mole spożywcze. Warto poznać kilka sposobów na poprawne magazynowanie suszonych grzybów. Te triki są proste i warto je wykorzystać w swojej kuchni. Dzięki temu suszone grzyby będą cieszyć każde podniebienie.
Jak przechowywać suszone grzyby? Sprawdzone triki
Każdy, kto w kuchni często wykorzystuje suszone grzyby, powinien zapoznać się z pomysłami na ich przechowywanie. Prawidłowe składowanie pozwoli utrzymać ich świeżość nawet kilka miesięcy dłużej.
Jeśli nie chcemy, by grzyby straciły swój intensywny aromat, powinniśmy przechowywać je w szczelnie zamykanym pojemniku. Do tego celu można wykorzystać blaszane pudełko lub plastikowy pojemnik na lunch. Tak zamknięte odstawiamy w zaciemnione miejsce.
Do pudełka można włożyć kilka liści laurowych, dzięki temu odstraszymy mole spożywcze, które uwielbiają zapach suszonych grzybów.
Wypróbujesz nasze triki?
Zobacz także: Dodajecie olej do gotującego się makaronu? To duży błąd
Oceń artykuł
