Zamknij

Jak przechowywać pieczarki, aby dłużej zachowały świeżość? Podpowiadamy

26.07.2021 14:42
pieczarki
fot. Shutterstock

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, czy dobrze przechowujecie pieczarki? Okazuje się, że większość osób nie robi tego poprawnie. Poznajcie jeden sprawdzony trik, który wam to ułatwi.

Pieczarki to jedne z najpopularniejszych grzybów uprawianych na świecie. Chociaż wiele osób uważa je za bezwartościowe, to jak wynika z badań naukowych, jest wręcz przeciwnie. Niewielkie grzyby zawierają sporo witamin z grupy B, a także związków bioaktywnych. Sprawdźcie, jak przechowywać pieczarki, by cieszyły smakiem jak najdłużej oraz dowiedzcie się, jakie dania z ich użyciem można przygotować.

Jak przechowywać pieczarki? Podpowiadamy

Okazuje się, że istnieje pewien trik, który warto poznać, by dłużej cieszyć się smakiem pieczarek. Po przyniesieniu ich ze sklepu należy jedynie wyciągnąć je z plastikowego pojemnika, a następnie przesypać do papierowej torebki. Tak zabezpieczone grzyby powinno się umieścić w lodówce. W papierowym opakowaniu mogą spędzić nawet tydzień.

Do czego wykorzystać pieczarki w kuchni? Sprawdzone przepisy

Pieczarki brązowe oraz białe można śmiało wykorzystać jako bazę do sosów, farsz do naleśników, pierogów, a nawet jako dodatek do pizzy czy zapiekanki. Ten niskokaloryczny produkt świetnie sprawdzi się w diecie osób dbających o linię.

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików