Oceń
Większość osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez wypicia kawy do śniadania. Ten napój pobudza, a jego smak zachwyca. Okazuje się jednak, że wiele osób źle parzy kawę. Sprawdźcie, czy do tej pory robiliście to dobrze.
Aromatyczna, gorąca, z różnymi dodatkami. Większość osób wie, jak zaparzyć kawę, ale czy robi to poprawnie? Warto poznać garść rad, które pomogą wam przygotować ten napój idealnie. Będzie smakować jak z najlepszej kawiarni.
Jak poprawnie zaparzyć kawę? Poznaj sprawdzony trik
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że odpowiednio zaparzona kawa może być bardziej aromatyczna i smaczna. Jeśli jesteście jej fanami, poznajcie sprawdzone triki, które pozwolą odkryć wam jej smak na nowo.
Odpowiedni czas parzenia
Kawa parzona w kawiarce potrzebuje znacznie mniej czasu niż ta przygotowywana w ekspresie ciśnieniowym. Przed przystąpieniem do przyrządzania tego napoju, warto więc zapoznać się z dokładną instrukcją parzenia w poszczególnych urządzeniach.
Kawa w ziarnach
Jeśli zależy wam na intensywnym aromacie, powinniście zrezygnować z kawy sypanej. W sklepie warto rozejrzeć się za dobrej jakości kawą ziarnistą. Zmielona w domu po zaparzeniu będzie miała jeszcze głębszy smak.
Temperatura wody
Okazuje się, że temperatura wody ma bardzo istotne znaczenie. Zbyt wysoka może przegrzać ziarna, dlatego najlepiej wybierać lekko ostudzoną wodę. Kawa będzie świetnie zaparzona, a jej smak zachwyci nawet najbardziej wybrednego smakosza.
Wypróbujesz te sposoby?
Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

