Oceń
Warto wprowadzić marchew do swojej diety, ponieważ jest ona cennym źródłem witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Jak jednak ją przechowywać? Otóż są sposoby, które sprawią, że będziemy mogli cieszyć się jej smakiem znacznie dłużej.
Jak poprawnie przechowywać marchew? Podpowiadamy
Jeśli zależy nam na tym, by marchew zachowała świeżość na dłużej, warto podczas zakupów wybierać ładne i zdrowe okazy. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że nie jest ona popsuta, zanim trafi do naszej spiżarni. Po zakupach warto nie myć warzywa, a jedynie umieścić je w pojemniku w ciemnym i chłodnym miejscu.
Osoby, które w domu do dyspozycji mają tylko lodówkę, powinny umyć, obrać i pokroić warzywo, a następnie schować je do hermetycznie zamykanego pudełka wypełnionego niewielką ilością wody. Dzięki temu marchewka pozostanie świeża nawet przez 2 tygodnie.
Jak wykorzystać marchew w kuchni? Sprawdzone przepisy
Marchew w kuchni można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Okazuje się, że z tego warzywa można wypiec smaczne ciasta, przyrządzić puree czy pastę do kanapek. Oczywiście fani tradycyjnych przepisów mogą serwować marchewkę w formie pieczonej, grillowanej, a także na surowo.
Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki
Oceń artykuł