Oceń
Pomidory mają wiele witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Warto jeść je regularnie jako składnik wielu dań. Sprawdźcie, jak szybko obrać te drogocenne warzywa.
W wielu różnych przepisach pojawiają się pomidory obrane ze skórki. Niestety obróbka dużej ilości pomidorów przy użyciu noża może okazać się bardzo pracochłonnym i żmudnym zajęciem.
Jest jednak pewien trik, który warto wykorzystać w swojej kuchni. Okazuje się, że dzięki niemu skrócimy czas spędzony w kuchni.
Jak obrać pomidory? Poznaj sprawdzony trik kuchenny
Poznajcie nasz szybki trik na obranie pomidorów ze skórki. Jest naprawdę prosty, a kiedy już się z nim zaznajomicie, nie będziecie chcieli pozbywać się skórki w inny sposób.
- Pomidora dokładnie umyj i oderwij z niego szypułkę.
- Nożem natnij skórkę na krzyż po obu stronach pomidora.
- Zagotuj wodę. Pomidora włóż do głębokiej miski, następnie zalej go wrzątkiem, tak aby cały znalazł się pod wodą. Zanurz pomidora na około 10 sekund.
- Gdy skórka w miejscu nacięcia zacznie się odchylać, szybko wyciągnij pomidora z wody.
- Warzywo włóż pod strumień zimnej wody. Skórka sama odejdzie od miąższu.
Wypróbujesz nasz sposób?
Zobacz także: Jak przecedzić makaron bez durszlaka? Znamy kilka sprawdzonych trików
Oceń artykuł
