Oceń
Pieczarki to grzyby, które są w Polsce bardzo popularne. Można z nich zrobić zupy, dodać do sałatek, a nawet podać jako przystawkę. Okazuje się jednak, że przed przystąpieniem do gotowania należy je dokładne obrać ze skórek i błonek. Sprawdźcie, jak szybko zdjąć skórkę z pieczarek.
Jak obrać pieczarki? Poznaj sprawdzony trik
Przed przygotowywaniem dania z wykorzystaniem pieczarek, należy je dokładnie umyć i obrać. Dzięki temu pieczarki po ugotowaniu lub pieczeniu będą znacznie smaczniejsze.
Pieczarki należy najpierw dokładnie umyć i wysuszyć. Kiedy pierwszy punkt mamy już za sobą należy chwycić mały nożyk w dłoń i zacząć podważać lekko skórkę z kapelusza. Zdejmuje się ją bardzo szybko, ponieważ nie jest ona mocno przyczepiona do pieczarki. Po usunięciu skórki należy odkręcić ogonek. Aby wyskrobać zawartość pieczarki, można się wspomóc małą łyżeczką. Wkładamy ją do wnętrza kapelusza i lekko przekręcamy, aby nóżka pieczarki oderwała się od reszty grzyba.
Wypróbujesz ten trik?
Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów
Oceń artykuł