Zamknij

Jak szybko obrać migdały? Jest na to prosty sposób

04.01.2021 13:01
obieranie migdałów
fot. Shutterstock

Migdały to składnik wielu dań oraz deserów. W wielu z nich wykorzystuje się jednak obrane orzechy. Poznajcie sposób, aby szybko pozbyć się ich skórki.

Migdały mają wiele wartości odżywczych oraz witamin. Te niewielkie orzechy wykorzystuje się w wielu przepisach kulinarnych, ponieważ mogą pozytywnie wpłynąć na smak potraw.

Można je dodawać do deserów, równie dobrze będą komponować się z sałatkami, rybami, a nawet mięsem wołowym czy dziczyzną. W większości receptur używa się migdałów obranych ze skórki. Podpowiadamy, jak się jej szybko pozbyć.

Jak obrać migdały ze skórki? Ten prosty trik was zaskoczy

Okazuje się, że obranie migdałów z brązowej osłonki zajmuje mniej niż 5 minut i jest banalnie proste. Sprawdźcie, jak je przygotować, a następnie wykorzystajcie w ulubionych przepisach. Do zrobienia tego triku wystarczy tylko kilka rzeczy, które są w każdej kuchni.

Migdały wkładamy do małego garnka i zalewamy wodą. Następnie naczynie ustawiamy na średnim ogniu i czekamy do zagotowania. Orzechy dokładnie odcedzamy. Kiedy ostygną, brązową skórkę będzie można odkleić palcami.

Wypróbujesz ten sposób?

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?