Oceń
Skórka z cukinii jest jadalna, jednak jej dodawanie do niektórych dań jest całkowicie zbędne. Sprawdźcie, jak poprawnie i szybko obrać to warzywo oraz jak je przechowywać, by jak najdłużej zachowało swój smak. Nasze triki was zaskoczą.
Jak obrać cukinię? Porada kulinarna krok po kroku
Okazuje się, że młodych okazów nie trzeba obierać. Cukinie wystarczy tylko opłukać pod bieżącą wodą, a następne dokładnie wysuszyć.
Co innego tyczy się większych i nieco starszych warzyw. Ich skóra jest twarda i przez to niezbyt smaczna. Aby jak najlepiej obrać cukinię, należy na początek odkroić jej końce, a następnie obierać wzdłuż pamiętając o tym, żeby ścinać cienkie kawałki skórki. Kiedy cukinia jest obrana, powinno się ją przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
Jak przechowywać cukinię? Podpowiadamy
Cukinii nie powinno przechowywać się w chłodziarce, ponieważ niska temperatura może szybko doprowadzić do utraty smaku oraz charakterystycznego zapachu. Idealnym miejscem do składowania tego warzywa jest drewniana skrzynka w zaciemnionym miejscu w naszej kuchni.
Zobacz także: Jak kroić cebulę, żeby nie płakać? Mamy na to kilka sprawdzonych trików
Oceń artykuł