Zamknij

Jak napełnić słoiki przetworami? Mamy na to sprawdzony trik

25.11.2020 13:22
przetwory jak napełnić słoik
fot. Shutterstock

Po przygotowaniu przetworów należy je odpowiednio przechowywać. Najczęściej do tego celu wybiera się słoiki z zakręcanym wieczkiem. Jak jednak w odpowiedni sposób napełnić je przetworami? Okazuje się, że jest na to bardzo prosty sposób.

Przygotowywanie przetworów wcale nie jest trudne. Ważna jest jednak ich odpowiednia pasteryzacja. To bardzo ważne, ponieważ jeśli nie wykonamy wszystkich kroków poprawnie, nasza praca może pójść na marne.

Sprawdźcie, jak w odpowiedni sposób napełniać słoiki przetworami.

Jak napełnić słoiki przetworami?

Domowe przetwory to nie tylko bogactwo smaków, ale także źródło witamin i minerałów. Podczas przygotowywania przetworów prócz wyboru odpowiednich owoców czy warzyw, ważne jest także to, w jaki sposób napełnimy i zamkniemy słoik.

Pierwszym ważnym punktem podczas zamykania słoików jest to, aby nakrętka była dopasowana i czysta. To właśnie dlatego do napełniania słoika powinniśmy używać chochelki lub lejka. Kiedy jedzenie dostanie się w uszczelkę nakrętki, może to grozić niedokładnym zamknięciem słoika. Jeśli przetwory zostaną przez nas precyzyjnie nałożone, możemy przejść do zakręcania wieczka. Tak przygotowane słoiki stawiamy nakrętką skierowaną do dołu i czekamy, aż wszystko ostygnie.

Taki prosty trik sprawi, że przetwory będą szczelnie zamknięte i nie popsują się zbyt szybko.

Wypróbujesz nasze kuchenne triki?

Zobacz także: Jak kroić cebulę, żeby nie płakać? Mamy na to kilka sprawdzonych trików

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?