Oceń
Czy kiedykolwiek zamrażaliście jajka? Okazuje się, że wystarczy poznać kilka trików, aby poprawnie je zamrozić i dodatkowo zachować ich świeżość na dłużej. Nasze sposoby są banalnie proste.
W wielu przepisach kulinarnych wykorzystuje się jajka. Czasami jest to samo żółtko lub białko. To właśnie dlatego warto poznać prosty sposób na przechowywanie niepotrzebnych w przepisach składników. Sprawdźcie, jak poprawnie zamrozić jajka, aby można je było wykorzystać ponownie później.
Jak mrozić jajka? Poznaj sprawdzone triki
Mrożenie jajek jest banalnie proste. Wystarczy jedynie zapoznać się z kilkoma sposobami, które jeszcze bardziej ułatwią nam wykonanie tego zadania. Zamrożenie jajek zdecydowanie wydłuży ich świeżość. Sprawdźcie, jak to zrobić.
Jajek nie można zamrozić w skorupkach. Należy przełożyć je do pojemnika, a najlepiej małych foremek, tak aby każde jajko było w oddzielnej przegrodzie.
Okazuje się, że można zamrozić także same białka. Do tego celu można użyć małego pudełka lub foremki do kostek lodu.
Żółtka również można zamrozić - robi się to tak samo, jak z mrożeniem białek. Jeśli jednak chcemy przedłużyć ich świeżość, można przed włożeniem do pudełka lekko podsypać je solą. Tak przygotowane wkładamy do pojemnika, a następnie do zamrażarki.
Zobacz także: Jak wybrać smaczne mandarynki? Nasze triki ułatwią wam zakupy
Lubisz jeść ziemniaki? Sprawdź, czy znasz wszystkie danie, które można zrobić z tego warzywa. Niektóre mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł

