Zamknij

Jak i ile gotować marchew? Sprawdzone triki

20.04.2021 14:34
marchew
fot. Shutterstock

Marchew można wykorzystać do przyrządzenia wielu różnych przepisów, a także podawać ją jako oddzielne danie. Sprawdźcie, jak poprawnie ugotować to zdrowe warzywo. Okazuje się, że są na to sprawdzone triki.

Marchew w swoim składzie ma wiele cennych witamin oraz właściwości odżywczych. Uwzględniona w codziennej diecie z pewnością przyczyni się do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Sprawdźcie, koniecznie jak poprawnie ją przygotować.

Jak i ile gotować marchew? Sprawdzone triki

Marchewkę przed gotowaniem powinno się dokładnie umyć oraz obrać ze skórki. Do garnka należy nalać tyle wody, aby przykryła warzywa. Następnie warto dodać odrobinę soli - dzięki temu wydobędziemy smak oraz aromat marchwi.

Gotowanie powinniśmy przeprowadzić pod przykryciem, skróci to znacznie czas przygotowania. Po około 20 minutach marchew powinna być już gotowa. Jeśli chcemy sprawdzić, czy nie jest zbyt twarda, możemy delikatnie nakłuć ją nożem lub widelcem.

Jak przechowywać marchewkę? Podpowiadamy

Najlepiej, jeśli marchew będzie przechowywana w ciemnym i chłodnym miejscu. To warzywo możemy również schować do lodówki - do szuflady przeznaczonej do tego typu produktów. Tak zabezpieczona będzie zdatna do spożycia nawet tydzień.

Zobacz także: Te klopsiki są hitem na TikToku. Sprawdź, jak je przygotować

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?