Zamknij

Jak gotować jajka, by nie pękały? Te triki was zaskoczą

09.12.2020 11:49
gotowanie jajek
fot. Shutterstock

Gotowanie jajek może sprawić wiele problemów osobom, które nie mają doświadczenia w kuchni. Pękająca w wodzie skorupka i wypływające do garnka białko zdarzają się bardzo często. Istnieje jednak kilka sposobów, aby tego uniknąć. Nasze triki są bardzo proste i warto je poznać.

Jajka mają wiele składników odżywczych, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Są źródłem pełnowartościowego białka, które łatwo się przyswaja. Prócz zawartych witamin oraz minerałów są także głównym składnikiem wielu dań.

Jak więc ugotować jajka, by skorupka była nienaruszona? O tych sposobach wiedziały nasze mamy i babcie. Sprawdźcie ich triki i wypróbujcie je w swojej kuchni.

Co zrobić, by jajka nie pękały podczas gotowania?

Okazuje się, że istnieje kilka sprawdzonych sposobów, na to by jajka nie pękały podczas gotowania. Jednym z nich jest dodanie do wody soku z cytryny lub octu. W zakwaszonej wodzie jajko nie pęknie. Innym trikiem może być nakłucie czubka jajka igłą. Dzięki temu ciśnienie w jajku, które normalnie nie miałoby ujścia, wyleci przez dziurkę.

Jeśli nasze wcześniejsze sposoby was nie przekonały, istnieje jeszcze jeden trik. Do garnka z jajkami i wodą należy wsypać trochę soli. To właśnie ona sprawi, że gdy jajko pęknie, białko zostanie w środku.

Gotowanie jajek - przepis

Czas gotowania jajek musi być liczony od momentu zagotowania się wody. Osoby, które chcą przygotować jajka na twardo, powinny gotować je od 8 do maksymalnie 10 minut. Z kolei, jeśli zależy nam na płynnym żółtku, gotowanie jajek powinno trwać od 2 do 4 minut.

Wypróbujesz nasze porady?

Zobacz także: Co zrobić z nieświeżym pieczywem? Ten trik was zaskoczy

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?