Zamknij

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdzone sposoby

11.05.2021 13:32
gotowanie
fot. Shutterstock

Brukselka w swoim składzie ma wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. To właśnie dlatego warto spożywać ją regularnie. Jak jednak ugotować ją by nie miała goryczki? Okazuje się, że są na to sprawdzone triki. Poznajcie je wszystkie.

Wiele osób rezygnuje ze spożywania brukselki ze względu na jej gorzki posmak. Jest to duży błąd, ponieważ istnieją sprawdzone triki, aby się go pozbyć. Są szybkie i łatwe, dlatego poradzi sobie z nimi każdy, nawet kulinarny laik. Sprawdźcie, na czym dokładnie polegają.

Jak gotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Sprawdzone triki

Pozbycie się goryczy z brukselki jest dziecinnie proste. Pierwszym sposobem jest dodanie do wody odrobiny cukru lub mleka i gotowanie warzywa bez przykrycia. Na 1 l wody powinno się wsypać 1 łyżeczkę cukru ewentualnie wlać szklankę mleka.

Kolejnym sposobem na utratę goryczki jest wcześniejsze zamrożenie świeżej brukselki. Już jeden dzień w chłodziarce sprawi, że po ugotowaniu nie będzie mieć niechcianego posmaku.

Jak przechowywać brukselkę? Podpowiadamy

Brukselkę należy przechowywać w lodówce. Nieumyte warzywo powinno się przełożyć do papierowej torebki i umieścić w chłodziarce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet 5 dni.

Zobacz także: Czym zastąpić cukier w wypiekach? Mamy kilka sprawdzonych pomysłów

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?