Zamknij

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka? Podpowiadamy

21.07.2021 13:36
gotowane jajka
fot. Shutterstock

Warto wprowadzić jajka na twardo do swojej diety, ponieważ mają wiele minerałów i witamin, które pozytywnie wypływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Dobrze jest także wiedzieć, jak długo przechowywać ten produkt spożywczy.

Jajka na twardo są smaczne i zdrowe. Można wykorzystać je do przyrządzenia wielu potraw. Jednak czy wiemy, jak długo powinno się je przechowywać? Sprawdźcie, czy mieliście o tym pojęcie.

Jak długo można przechowywać ugotowane jajka? Podpowiadamy

Ugotowane jajka na twardo powinno przechowywać się krócej niż surowe. Najlepiej umieścić je w lodówce. W niskiej temperaturze w skorupkach mogą spędzić do 4 dni. Z kolei, jeśli je obierzemy, w chłodziarce powinny być maksymalnie 2 dni.

Podczas przechowywania warto wykorzystać hermetycznie zamykany pojemnik. Jajka będą leżeć stabilnie, nie przejdą zapachami innych potraw, a także, jeśli są obrane, nie wyschną.

Jak wykorzystać jajka na twardo? Sprawdzone sposoby

Jajka na twardo można wykorzystać jako dodatek do past, sałatek, a nawet kotletów czy pasztetów. Ugotowane jajka można podawać także z majonezem lub sosem tatarskim.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki