Zamknij

Jak długo gotować grzyby? Podpowiadamy

20.09.2021 13:27
grzyby
fot. Shutterstock

Jesień to idealny czas na wycieczkę do lasu i grzybobranie. Po takiej wyprawie warto przetworzyć dary lasu. Sprawdźcie, jak długo gotować grzyby, aby były pyszne.

Wszystkie grzyby po zebraniu powinno się dokładnie umyć i poddać dalszej obróbce. Można je smażyć, dusić, a nawet gotować. Okazuje się, że długość gotowania zależy od gatunku. Dowiedzcie się, jak je poprawnie przyrządzić.

Jak długo gotować grzyby? Podpowiadamy

Świeże grzyby najczęściej gotuje się od 15 do maksymalnie 35 minut. Konkretny czas ustala się jednak w zależności od rodzaju czy wielkości zebranych okazów.

Kurki, borowiki oraz rydze powinno gotować się około 35 minut. Te grzyby są dość twarde i wymagają znacznie dłuższego przyrządzenia. Z kolei boczniaki można śmiało gotować przez 25 minut. Podgrzybki nie wymagają od nas długiej obróbki, we wrzątku powinny spędzić około 15 minut.

Co zrobić z grzybów? Sprawdzone przepisy

Z grzybów można przygotować wiele smacznych i pożywnych dań. Z ich dodatkiem można zrobić zapiekanki, placki, tarty, risotto, a nawet zupę. Jeśli chcemy cieszyć się ich smakiem przez długie zimowe miesiące, można również przyrządzić z nich przetwory. Grzyby w zalewie octowej lub oliwie to niekwestionowany hit.

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik