Oceń
Gołąbki to danie, które w Polsce jest popularne. Często podaje je się z dodatkiem ziemniaków lub jako samodzielną potrawę. Jak przygotować kapustę do gołąbków? Podpowiadamy.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, jak długo powinna gotować się kapusta na gołąbki, koniecznie zapoznajcie się z naszą sprawdzoną poradą. Dzięki niej przyrządzenie domowych gołąbków będzie znacznie prostsze.
Ile czasu gotować kapustę na gołąbki? Podpowiadamy
Okazuje się, że jeśli zależy nam na odpowiednio przygotowanej kapuście, należy umieścić ją we wrzątku tak, by było cała pokryta cieczą. Następnie gotujemy ją na małym ogniu przez około 10 minut. Przez ten czas warto kilka razy obrócić kapustę w garnku. Po tym czasie wyciągamy ją i możemy rozpocząć przygotowywanie gołąbków. Tak przyrządzone liście będą miękkie i nierozgotowane.
Jak przechowywać gołąbki? Sprawdzone triki
Gotowe gołąbki można przechowywać na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest umieszczenie tego dania w lodówce w hermetycznie zamykanym pudełku, a drugim opakowanie ich w folię spożywczą i zamrożenie. Tak zabezpieczone gołąbki mogą spędzić w niskiej temperaturze nawet kilka tygodni.
Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł