Oceń
Faworki hinduskie są smaczną alternatywą dla klasycznych chruścików. W sieci robią się coraz bardziej popularne, ponieważ można przygotować je w bardzo prosty sposób.
Faworki hinduskie to smaczny deser, który świetnie sprawdzi się podczas tłustego czwartku. Te charakterystyczne łakocie mogą przypominać nam zwykłe faworki, jednak kiedy je skosztujemy, z pewnością znacznie bardziej nas zachwycą. Ostatnio przepis na te łakocie stał się prawdziwym hitem na Instagramie. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Faworki hinduskie - prosty przepis
Okazuje się, że przepis na faworki hinduskie jest bardzo prosty, a także nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy zaopatrzyć się tylko w składniki, które kupicie w każdym markecie czy dyskoncie.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- 6 łyżek masła klarowanego,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki cynamonu,
- 10 łyżek ciepłego mleka,
- 2 łyżki spirytusu,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki wody,
- 2 łyżki miodu,
- 5 kropli aromatu waniliowego
Przygotowanie:
- Mąkę przesypujemy do miski, a następnie wlewamy masło i szybko mieszamy.
- Do wcześniej wymieszanej masy dodajemy gałkę muszkatołową, cynamon, a następnie wyrabiamy dokładnie przez kilka minut, dolewając ciepłe mleko i spirytus.
- Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy i kroimy na kwadraty o wymiarach 5 cm x 5 cm.
- Pokrojone ciasto wrzucamy na gorący tłuszcz i smażymy na złoty kolor, kiedy faworki będą już gotowe, odsączamy je na ręczniku papierowym.
- Wodę gotujemy z cukrem i mieszamy z miodem, następnie studzimy i dodajemy odrobinę aromatu. Przygotowanym sosem polewamy faworki.
Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik
Chyba każdy lubi dania z ziemniaków. Sprawdźcie swoją wiedzę na ich temat. Niektóre potrawy was zaskoczą.
Oceń artykuł

