Oceń
Ciasto na pierogi można przygotować w bardzo prosty sposób. Najważniejsze są świeże składniki i ich odpowiednia gramatura. Ważne by ciasto było elastyczne i nie rozrywało się podczas gotowania.
Pierogi powinny być również delikatne i miękkie. Okazuje się, że istnieje pewien trik, który można wykorzystać podczas przygotowywania ciasta na pierogi.
Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?
Sekret elastycznego ciasta na pierogi tkwi w odpowiednich składnikach oraz proporcjach. Aby ciasto wyszło elastyczne i miękkie wystarczy dodać jeden dodatkowy produkt do ciasta. Ten sposób zna z pewnością większość babć.
Jeśli zależy nam na elastycznym cieście, powinniśmy dodać do niego łyżkę roztopionego masła. To właśnie ono sprawi, że ciasto stanie się gładkie i nie będzie się rwało. Po ugotowaniu będzie miękkie i aromatyczne.
Wypróbujesz nasz sprawdzony sposób?
Zobacz także: Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować?
Oceń artykuł