Zamknij

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi? Wystarczy dodać jeden składnik

03.12.2020 15:19
ciasto na pierogi
fot. Shutterstock

Pierogi to jedno z bardziej tradycyjnych polskich dań. Najczęściej podawane są podczas świąt, jednak niektórym smakują tak bardzo, że jedzą je przez cały rok. Jak jednak sprawić, by ciasto na pierogi było elastyczne i miękkie? Okazuje się, że wystarczy zastosować się do zasady, którą wykorzystywały w kuchni nasze babcie.

Ciasto na pierogi można przygotować w bardzo prosty sposób. Najważniejsze są świeże składniki i ich odpowiednia gramatura. Ważne by ciasto było elastyczne i nie rozrywało się podczas gotowania.

Pierogi powinny być również delikatne i miękkie. Okazuje się, że istnieje pewien trik, który można wykorzystać podczas przygotowywania ciasta na pierogi.

Jak zrobić elastyczne ciasto na pierogi?

Sekret elastycznego ciasta na pierogi tkwi w odpowiednich składnikach oraz proporcjach. Aby ciasto wyszło elastyczne i miękkie wystarczy dodać jeden dodatkowy produkt do ciasta. Ten sposób zna z pewnością większość babć.

Jeśli zależy nam na elastycznym cieście, powinniśmy dodać do niego łyżkę roztopionego masła. To właśnie ono sprawi, że ciasto stanie się gładkie i nie będzie się rwało. Po ugotowaniu będzie miękkie i aromatyczne.

Wypróbujesz nasz sprawdzony sposób?

Zobacz także: Pierogi ruskie to prawdziwy przysmak. Jak je przygotować?

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?