Zamknij

Wykorzystujesz drewnianą łyżkę w kuchni? Lepiej ją wyrzuć

17.02.2021 12:05
drewniana łyżka
fot. Shutterstock

Drewniane łyżki są bardzo popularne. Chyba każdy ma chociaż jedną w swojej kuchni. Okazuje się, że to duży błąd. Sprawdźcie, o co dokładnie chodzi.

Bardzo dużo osób nie wyobraża sobie gotowania bez drewnianej łyżki, łopatki czy chochelki. Na pierwszy rzut oka mogłoby się wydawać, że jest to materiał idealny. Nie nagrzewa się, jest tani, a do tego nie rysuje powierzchni. Po dłuższym zastanowieniu przekonacie się jednak, że ma także wiele minusów, które mogą wpłynąć na nasze zdrowie.

Czy używać drewnianej łyżki w kuchni? Podpowiadamy

Drewno jest porowate i absorbuje płyny z przygotowywanych przez nas potraw. Na źle umytej łyżce mogą pojawić się bakterie, które po jakimś czasie zaszkodzą naszemu organizmowi. Po ugotowaniu potrawy powinniśmy ze szczególną dbałością wyparzyć drewniane akcesoria w wodzie z dodatkiem mydła lub środka czyszczącego.

Drewno używane regularnie może pękać, a w powstające szczeliny dostaje się jedzenie, które trudno będzie nam usunąć. Wtedy warto zaopatrzyć się w nowe akcesoria, najlepiej w wykonane z silikonu.

Używasz drewnianych łyżek do gotowania?

Zobacz także: Jak przywrócić świeżość zwiędłej sałacie? Poznajcie sprawdzony trik

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.  

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?