Zamknij

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Będą o wiele smaczniejsze

16.12.2022 13:06

Chcesz wzbogacić smak ziemniaków? Wystarczy, że do gotujących się kartofli dodasz trochę ziół oraz jarzyn. Dzięki temu nabiorą wyjątkowego aromatu.

Dodaj te przyprawy do gotujących się ziemniaków. Będą o wiele smaczniejsze
fot. Shutterstock

Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu, choć czasem je się też jako samodzielne danie. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że można je przyrządzać na wiele sposobów. Doskonale smakują zarówno pieczone, grillowane, jak i smażone. Jednak największą popularnością cieszą się ziemniaki gotowane. Wiele osób wrzuca je po prostu do osolonej wody, a gdy są już miękkie, wyciąga z garnka i kładzie na talerz. Okazuje się, że można je przyrządzić też nieco inaczej.

Zobacz także: Obierasz ziemniaki w ten sposób? Wyrzucasz pieniądze do śmieci

Dodaj to do gotujących się ziemniaków. Będą o wiele smaczniejsze

O tym sposobie na przyrządzenie ziemniaków napisała Wirtualna Polska Kobieta. Jeżeli chcemy, żeby były smaczniejsze, a ponadto zyskały dodatkowe wartości odżywcze, wystarczy, że do gotujących się kartofli wrzucimy trochę ziół oraz jarzyn. O jakie dokładnie produkty chodzi?

W garnku z ziemniakami powinny się znaleźć pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, kminek i kozieradka. Do gotującej się wody można też dodać świeżą natkę pietruszki, która nada naszemu daniu wyjątkowy aromat. Ale to nie wszystko. Warto, żeby w garnku znalazły się również marchewka, korzeń pietruszki oraz czerwona papryka. Osoby, które preferują wyraziste smaki, mogą też dorzucić czosnek i czerwoną cebulę. 

Jak długo gotować ziemniaki? Podpowiadamy

Aby ziemniaki były dobre, trzeba je gotować przez określony czas. Całe, średniej wielkości kartofle powinny być gotowe po około 25 minutach. Natomiast młode warzywa i pokrojone na mniejsze części zazwyczaj można wyciągać z wody już po ok. 15 minutach. 

W trakcie gotowania warto co jakiś czas sprawdzać, czy ziemniaki są odpowiednio miękkie - najlepiej robić to za pomocą widelca. Jeżeli po upłynięciu wymaganego czasu nadal są twarde, należy potrzymać garnek na gazie jeszcze przez kilka minut.

Zobacz także: Co zrobić, żeby ziemniaki nie wykipiały? Wypróbuj ten prosty trik z TikToka

loader

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl