Zamknij

Co dodać do naleśników zamiast jajek? Oto kulinarny trik

23.11.2022 14:06

Czym można zastąpić jajka w cieście na naleśniki? Wykorzystaj tę kulinarną sztuczkę.

Naleśniki
fot. Shutterstock

Naleśniki to przysmak, którym chętnie zajadamy się na śniadanie. Są łatwe w wykonaniu, a ich przyrządzenie nie zajmuje wiele czasu. Według tradycyjnej receptury naleśniki przyrządza się przede wszystkim z mąki, mleka oraz jajek. Okazuje się, że ten ostatni składnik możemy zamienić na inny produkt, który sprawi, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. O czym mowa?

Lubisz naleśniki? Dodaj do ciasta ten składnik zamiast jajek

Jak podaje portal Wirtualna Polska Kobieta składnikiem, który warto dodać do ciasta naleśnikowego, jest siemię lniane. Podobnie jak jajka spełnia ono funkcję spajającą. Dzięki niemu naleśniki są odpowiednio miękkie i elastyczne.

Wcześniej warto zalać je wodą i odczekać kilkanaście minut. Kiedy uzyska gęstą, kleistą konsystencję, możemy dodać je do pozostałych składników. Na koniec wszystko należy dokładnie wymieszać, aż ciasto stanie się odpowiednio jednolite i gładkie.

Zobacz także: Nie chcesz tracić czasu na smażenie naleśników? Przygotuj je szybko z wykorzystaniem piekarnika  

Siemię lniane – właściwości odżywcze

Siemię lniane jest bogate w wiele witamin i minerałów. Przede wszystkim to źródło błonnika pokarmowego, który wspomaga trawienie i pozwala zachować uczucie sytości przez dłuższy czas. Zawiera również m.in. wapń, fosfor, magnez oraz witaminę A i C. Pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz wpływa korzystnie na wygląd skóry i włosów.

Zobacz także: Naleśniki malinowe zachwycają wyglądem i smakiem. Oto szybki przepis

RadioZET.pl/kobieta.wp.pl