Zamknij

Do czego dodawać maggi? Podpowiadamy

18.08.2021 12:22

Maggi jest jedną z najbardziej popularnych przypraw w płynie. Sprawdźcie, do czego powinno się ją podawać.

maggi
fot. Shutterstock

Maggi charakteryzuje się intensywnym aromatem oraz tym, że przy jej pomocy można szybko doprawić wiele dań. Głównym składnikiem tej przyprawy jest wyciąg z lubczyku ogrodowego, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu. Sprawdźcie więc, do czego najlepiej pasuje ta przyprawa, jak ją zrobić oraz jak poprawnie przechowywać, aby zachowała świeżość na dłużej.

Do czego dodawać maggi? Podpowiadamy

Okazuje się, że już kilka kropel maggi może nadać potrawom charakterystyczny smak oraz intensywny aromat. Maggi najlepiej dodawać do zup. Potencjał tej przyprawy można również wykorzystać, dodając ją do sosów, mięsa, pieczonych warzyw, marynat, a nawet dipów.

Przyprawę maggi możecie przygotować samodzielnie. Okazuje się, że wystarczy do tego tylko kilka składników, które znajdziecie w każdym sklepie.

Składniki:

  • 500 g lubczyku ogrodowego,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 70 g soli morskiej,
  • 100 g cukru,
  • 1,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Lubczyk oraz pietruszkę dokładnie umyć i osuszyć. Zioła skroić na małe kawałki i wsypać do garnka. Dolać 1,5 l wody.
  2. Do garnka dodać sól. Całość gotować na małym ogniu przez 30 minut.
  3. Cukier roztopić w oddzielnym garnku i wlać do gotowanego wywaru. Mieszać aż do całkowitego połączenia się składników. Gotować jeszcze 15 minut.

Jak przechowywać domową maggi? Sprawdzone sposoby

Samodzielnie wykonaną przyprawę najlepiej umieścić w hermetycznie zamykanym pojemniku. Tak zabezpieczoną powinno się trzymać w lodówce. W niskiej temperaturze może spędzić nawet kilka miesięcy.

Zobacz także: Jak obrać paprykę? Poznaj nasze sprawdzone triki

loader