Zamknij

Czym zastąpić mąkę w wypiekach? Te zamienniki was zaskoczą

15.04.2021 14:32
mąka
fot. Shutterstock

Mąka jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych. Dodajemy ją do wypieków, a także innych potraw. Okazuje się, że przez sporą zawartość glutenu nie może spożywać jej każdy. Istnieją jednak pewne zamienniki, które warto poznać.

Osoby uczulone na gluten nie mogą spożywać mąki. Czym więc ją zastąpić? Na rynku znajdziemy wiele zamienników, które możemy wykorzystać podczas pieczenia. Sprawdźcie, czy mieliście o nich pojęcie.

Czym zastąpić mąkę w wypiekach? Sprawdzone zamienniki

Mąkę w wypiekach możemy zastąpić komosą ryżową, ten produkt w swoim składzie ma dużo białka oraz witamin i minerałów. Ma mocno orzechowy aromat. Osoby, które jednak nie przepadają za takim zapachem, powinny wybrać kaszę gryczaną lub jaglaną - te dwa produkty sprawdzą się jako dodatek do ciast.

Mąkę można również zastąpić amarantusem, który w swoim składzie ma sporo błonnika oraz białka. Dodatkowo wspomaga proces trawienia, a także buduje odporność organizmu.

Zamiast mąki w wielu przepisach możemy użyć zmielonych orzechów. Mogą to być rozdrobnione orzeszki ziemne lub włoskie. Zawierają wiele witamin i minerałów, jednak trzeba pamiętać, że są kaloryczne. Świetnie sprawdzą się podczas przygotowania ciasteczek czy muffinów. 

Jak przechowywać produkty sypkie w kuchni? Podpowiadamy

Produkty sypkie powinno przechowywać się w hermetycznie zamykanych pojemnikach w suchym i zaciemnionym miejscu. Najlepiej z dala od takich o intensywnym zapachu.

Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?