Oceń
Okazuje się, że pyszne wypieki można przyrządzić bez użycia mąki pszennej. Wystarczy poznać zamienniki, które w tym pomogą. O niektóry mogliście nie wiedzieć. Sprawdźcie, które wam najbardziej odpowiadają i użyjcie ich do stworzenia pysznej potrawy.
Czym zastąpić mąkę pszenną w wypiekach?
Jeśli w swojej diecie używacie produktów bezglutenowych lub po prostu chcecie poznać nowe smaki, koniecznie wypróbujcie nasze sprawdzone zamienniki mąki pszennej.
Mąka ryżowa
Okazuje się, że mąka ryżowa jest bardzo popularna w dietach bezglutenowych. Ma delikatną strukturę i świetnie sprawdzi się, kiedy przygotowujemy gofry, pączki czy biszkopty.
Mąka gryczana
Ta mąka również nie zawiera glutenu. Jest aromatyczna i ma orzechowy smak. Można użyć jej do wyrobu tart, ciasteczek czy pierniczków.
Mąka jaglana
Mąka jaglana powstaje w wyniku zmielenia kaszy jaglanej. Nadaje wypiekom kremowy kolor. Tego typu mąka sprawdzi się jako dodatek do ciastek, placuszków oraz tortów.
Mąka amarantusowa
Powstaje przez zmielenie nasionek amarantusa w drobny proch. Ma orzechowy smak i aromat. Podczas przygotowywania wypieków z jej dodatkiem warto pamiętać, że pochłania dużo wody.
Jak przechowywać mąkę? Sprawdzone porady
Mąkę powinno przechowywać się w szczelnie zamykanych pojemnikach. Takie z uszczelką o pojemności 500 czy nawet 900 ml pomieszczą duże zapasy. Mąkę można również przechowywać w słoiku z zakrętką. Ważne by takie opakowania znajdowały się w zaciemnionym i suchym miejscu w kuchni.
Zobacz także: Jak przechowywać banany, by dłużej były świeże? Mamy na to sprawdzone triki
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł