Oceń
W sklepach spożywczych jest wiele zamienników białego cukru. Podczas przygotowywania smacznych ciast możemy wykorzystać słodziki w tabletkach lub w proszku. A co, jeśli chcemy postawić na coś bardziej naturalnego? Zapoznajcie się z naszą listą i wybierzcie swój ulubiony zamiennik białego cukru.
Czym zastąpić cukier w wypiekach? Poznaj kuchenne triki
Okazuje się, że istnieje kilka odpowiedników cukru, które możemy wykorzystać podczas przygotowywania słodkości. Z pewnością nie znaliście ich wszystkich.
Miód
Miód ma znacznie więcej kalorii niż biały cukier. Okazuje się jednak, że czasem warto użyć go zamiast zwykłego cukru, ponieważ ma szereg witamin oraz minerałów, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Miód najlepiej dodawać do deserów, których nie będziemy wypiekać, ponieważ traci on swoje właściwości w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza.
Syrop klonowy
Jeśli będziemy dodawać syrop do wypieków, warto pamiętać, że jedna szklanka cukru to 3/4 szklanki syropu klonowego. Ten drogocenny słodki dodatek ma wiele witamin z grupy B oraz niacynę czy kwas foliowy.
Ksylitol
Ksylitol najczęściej pozyskuje się z brzozy. Okazuje się, że jest tak samo słodki, jak biały cukier, jednak zawiera o 40% mniej kalorii. Wiele badań wykazało, że ten słodki dodatek wzmacnia układ immunologiczny.
Lukrecja
Lukrecja nie jest tak popularna, jednak warto sobie o niej przypomnieć. Odrobina lukrecji zamiast cukru doda wypiekom charakterystycznego aromatu i pikantnego smaku.
Melasa buraczana
Melasa jest produktem ubocznym, który powstaje podczas produkcji cukru. Melasę można dodać do ciast lub babeczek. Ma zdecydowanie mniej kalorii niż cukier.
Owoce
Okazuje się, że owoce dodane do ciast również mogą nadać naszym wypiekom słodki smak. Zamiast białego cukru można dodać do przepisu trochę soku owocowego.
Wypróbujesz nasze sprawdzone zamienniki?
Zobacz także: Co zrobić z nieświeżym pieczywem? Ten trik was zaskoczy
Oceń artykuł