Zamknij

Czym się różni dżem od konfitury? Podpowiadamy

08.04.2021 14:21
dzem i konfitura
fot. Shutterstock

Wiele osób myśli, że dżem i konfitura niczym się nie różnią. Okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Koniecznie sprawdźcie, jak przygotowuje się te dwa produkty.

Dżem i konfitura to nie takie same wyroby. Najwięcej różnic tkwi w procesie przygotowania, a także w składzie. Sprawdźcie, jak je od siebie odróżnić. Poznajcie kilka naszych sprawdzonych sposobów, które wam to ułatwią.

Czym się różni dżem od konfitury? Podpowiadamy

Dżem to jeden z najczęściej wybieranych w sklepach przetworów owocowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników czy placków. Na półkach w marketach znajdziemy duży wybór tego produktu. Do przygotowania dżemu używa się 60 g cukru na 1 kg owoców. Przygotowujemy go, gotując pokrojone składniki z dodatkiem substancji słodzącej. Następnie wsypujemy odrobinę żelatyny, aby konsystencja była zwarta.

Z kolei konfitura w swoim składzie ma 1 kilogram cukru na 1 kg owoców. Jej przygotowanie polega na usmażeniu ich w syropie cukrowym. Do konfitury nie dodaje się substancji konserwujących.

Jak przechowywać dżem i konfiturę? Sprawdzony sposób

Jeśli już otworzyliśmy słoik z produktem, należy przechowywać go w lodówce. Dzięki temu dłużej będzie świeży i zdatny do użycia. W niskiej temperaturze może spędzić nawet dwa tygodnie. 

Zobacz także: Jak się pozbyć oczek w rosole? Mamy na to sprawdzony sposób

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?