Oceń
Dżem i konfitura to nie takie same wyroby. Najwięcej różnic tkwi w procesie przygotowania, a także w składzie. Sprawdźcie, jak je od siebie odróżnić. Poznajcie kilka naszych sprawdzonych sposobów, które wam to ułatwią.
Czym się różni dżem od konfitury? Podpowiadamy
Dżem to jeden z najczęściej wybieranych w sklepach przetworów owocowych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gofrów, naleśników czy placków. Na półkach w marketach znajdziemy duży wybór tego produktu. Do przygotowania dżemu używa się 60 g cukru na 1 kg owoców. Przygotowujemy go, gotując pokrojone składniki z dodatkiem substancji słodzącej. Następnie wsypujemy odrobinę żelatyny, aby konsystencja była zwarta.
Z kolei konfitura w swoim składzie ma 1 kilogram cukru na 1 kg owoców. Jej przygotowanie polega na usmażeniu ich w syropie cukrowym. Do konfitury nie dodaje się substancji konserwujących.
Jak przechowywać dżem i konfiturę? Sprawdzony sposób
Jeśli już otworzyliśmy słoik z produktem, należy przechowywać go w lodówce. Dzięki temu dłużej będzie świeży i zdatny do użycia. W niskiej temperaturze może spędzić nawet dwa tygodnie.
Zobacz także: Jak się pozbyć oczek w rosole? Mamy na to sprawdzony sposób
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł