Zamknij

Czym są cantuccini? Podpowiadamy

10.09.2021 14:34
cantucci
fot. Shutterstock

Cantuccini to popularna przekąska we Włoszech. Sprawdźcie, czym dokładnie jest, do czego się ją podaje oraz jak ją zrobić. Będziecie zaskoczeni.

Cantuccini to rodzaj niewielkich ciastek, które są popularne w Toskanii. W swoim składzie mają sporo migdałów, skórki pomarańczowej oraz cytrynowej. Najlepiej smakują jako dodatek do kawy. Sprawdźcie, jak je przygotować oraz jak przechowywać, by zachowały swój smak oraz aromat.

Włoskie cantuccini - prosty przepis

Niektórzy małe ciasteczka określają mianem włoskich sucharków. Sekret ich smaku tkwi w podwójnym wypiekaniu. Najpierw podpieka się całe wałki ciasta, a następnie małe kawałki. Cantuccini doskonale sprawdzą się jako dodatek do deserów, kawy oraz wina. Przepis na cantucci jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych.

Składniki:

  • 160 g migdałów,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • pół łyżeczki olejku migdałowego,
  • 25 g masła,
  • 2 jajka.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce umieścić wszystkie składniki. Zagnieść na ciasto.
  2. Masę podzielić na 4 części. Z każdej uformować wałek o długości około 25 cm.
  3. Wałki umieścić na blaszce i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pokroić na mniejsze ciasteczka.
  5. Ciastka ponownie ułożyć na blaszce i znowu zapiekać - tym razem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jak przechowywać cantuccini? Podpowiadamy

Te niewielkie ciasteczka warto umieścić w metalowych puszkach. Dzięki temu pozostaną twarde oraz zachowają chrupkość na dłużej.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle