Zamknij

Czym jest mochi? Odpowiedź was zaskoczy

09.06.2021 13:13
mochi
fot. Shutterstock

Mochi to tradycyjne danie kuchni japońskiej, które podbiło serca smakoszy z całego świata. Dowiedzcie się, czym dokładnie są niewielkie kolorowe kluseczki.

Mochi to przysmak, który do Europy przywędrował z odległej Japonii. To właśnie tam można zamówić ten deser w każdej restauracji, kawiarni czy barze. Okazuje się, że te niewielkie kuleczki można podawać na wiele różnych sposobów w zależności od upodobań. Sprawdźcie, czym dokładnie jest mochi oraz jak je zrobić w domowym zaciszu.

Czym jest mochi? Będziecie zaskoczeni

Mochi to tradycyjny japoński deser, który wykonywany jest z ryżu lub mąki ryżowej. Najczęściej przyjmuje formę niewielkich kulek. W restauracjach oraz sklepach znajdziemy kuleczki o smaku owocowym, ale także warzywnym. Mochi można przyrządzić z dodatkiem malin, truskawek, a nawet pasty z fasoli.

Mochi z nadzieniem owocowym można potraktować jako deser. Okazuje się, że wersja bez nadzienia sprawdzi się jako zastępstwo ryżu w daniach wytrawnych.

Jak zrobić mochi? Prosty przepis

Przygotowanie mochi jest dziecinnie proste, dlatego poradzi sobie z tym nawet laik kulinarny. Sprawdźcie, jak wygląda przepis na ten deser krok po kroku.

Składniki:

  • 50 g ryżu,
  • 50 g cukru,
  • 20 ml wody.

Przygotowanie:

  1. Ryż przyrządzić w parowarze, tak aby był miękki. Przełożyć do miski i rozgnieść za pomocą widelca.
  2. Do miski dodać cukier oraz wodę. Całość dokładnie wymieszać aż do połączenia się składników.
  3. Z masy uformować małe kulki.
  4. Kulki włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 8 minut.

Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?