Zamknij

Czym jest harissa? Będziecie zaskoczeni

24.06.2021 12:18
harissa
fot. Shutterstock

Harissa stosowana jest najczęściej w kuchni marokańskiej oraz tunezyjskiej. Czym jednak jest? Okazuje się, że odpowiedź może was zaskoczyć.

W sklepach harissę można znaleźć w różnej formie. Sprzedawana jest jako pasta, a nawet proszek. Harissa to mieszanka ostrych przypraw, które potrafią wydobyć aromat każdego dania. Warto dodawać ją do niektórych potraw, ponieważ może ona w znacznym stopniu poprawić ich smak.

Czym jest harissa? Podpowiadamy

Na mieszankę przypraw składa się papryka chilli, czosnek, kolendra, kumin oraz kminek. Często zdarza się, że zawiera śladowe ilości pomidorów. Harissa jest przyprawą, która pasuje do większości ryb oraz mięs.

Smażone i grillowane dania z dodatkiem harissy będą miały wyrazistszy smak. Okazuje się, że pasuje ona również do wielu kasz, ponieważ nadaje im odrobinę pikanterii.

Przepis na harissę - prosta receptura

Przepis na harissę jest prosty i nie wymaga specjalny umiejętności w kuchni. Wystarczy tylko kilka składników, które pomogą nam stworzyć tę uniwersalną przyprawę.

Składniki:

  • 50 g papryczek,
  • 1 łyżka soli,
  • 1 łyżka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżka kuminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki umieścić w dużej misce. Miksować blenderem aż do uzyskania jednolitej masy.
  2. Pastę przełożyć do słoika i umieścić w lodówce.

Zobacz także: Jak wykorzystać głąb kapusty? Podpowiadamy

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?