Zamknij

Czym jest finger food? Podpowiadamy, jak je zrobić

02.06.2021 13:30
finger food
fot. Shutterstock

Finger food to w ostatnim czasie popularna metoda serwowania jedzenia. Jest nie tylko efektowna, ale i prosta w wykonaniu. Sprawdź, na czym dokładnie polega.

W ciągu paru ostatnich miesięcy te przekąski stały się popularne. Okazuje się, że obecnie żadna impreza nie obędzie się bez finger food. Zobaczcie, jak zrobić te przekąski w kilkanaście minut, z łatwo dostępnych składników.

Czym jest finger food? Podpowiadamy

Finger food to małe, ale efektowne przekąski. Mogą przyjąć formę niewielkich kanapek, pizzerinek czy krakersów z dodatkami. Oczywiście fani słodkości też znajdą coś dla siebie, ponieważ mogą to być również małe ciasteczka czy owocowe roladki. Najważniejsze w takiej potrawie jest to, by do jej zjedzenia nie były potrzebne sztućce. Przygotowanie przekąsek na jeden kęs nie zajmie wam zbyt wiele czasu. Wypróbujcie kilka naszych sprawdzonych przepisów.

Mini kanapki z łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie pumpernikla,
  • 1 opakowanie kremowego serka śmietankowego,
  • 1 opakowanie wędzonego łososia,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Pumpernikiel pokroić na małe prostokątne kawałki.
  2. Chleb posmarować serkiem, a następnie położyć na nim po małym kawałku łososia.
  3. Posypać solą i pieprzem do smaku.

Babeczki śmietankowe nadziewane owocami

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowych babeczek,
  • 1 opakowanie bitej śmietany,
  • 200 g borówki amerykańskiej,
  • 200 g malin.

Przygotowanie:

  1. Gotowe babeczki nadziać bitą śmietaną.
  2. Owoce umyć i przekroić na pół.
  3. Przystroić nimi gotowe babeczki.

Koreczki z mozzarellą

Składniki:

  • 12 pomidorków koktajlowych,
  • 12 małych kulek mozzarelli,
  • 4 laski kabanosów,
  • 12 czarnych oliwek.

Przygotowanie:

  1. Kabanosy pokroić na małe kawałki.
  2. Na przygotowane wcześniej wykałaczki nadziewać po kolei kabanosa, oliwki, mozzarellę oraz pomidorki.

Jak przechowywać finger food? Podpowiadamy

Niewielkie przekąski najlepiej smakują podane od razu po przygotowaniu. Jeśli jednak nie mamy zbyt wiele czasu, możemy przyrządzić je parę godzin przed planowaną imprezą. Wtedy należy umieścić je w lodówce w hermetycznie zamykanym pojemniku. Dzięki temu nie uschną oraz nie przejdą zapachami innych potraw.

Zobacz także: Czym się różni kabaczek od cukinii? Będziecie zaskoczeni

Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?