Zamknij

Czym można zastąpić masło w przepisach? Poznaj sprawdzone alternatywy

21.01.2021 15:30
masło
fot. Shutterstock

Zdarza się, że nie chcemy wykorzystać w przepisach masła lub nie mamy go akurat w swojej kuchni. Warto wtedy poznać zamienniki, które nie popsują naszych potraw.

W wielu przepisach używa się masła. Nie każdy jednak może je jeść. Okazuje się, że istnieją pewne zamienniki, które możemy wykorzystać podczas gotowania. Niektóre z nich na pewno macie w swojej kuchni.

Czym zastąpić masło w przepisach? Sprawdzone alternatywy

Coraz więcej ludzi eliminuje ze swojej diety masło. Najczęściej robią to osoby z nietolerancją laktozy lub białek, które się tam znajdują. Nie jest to jednak równoznaczne, z tym, że należy zrezygnować z przygotowywania pysznych wypieków. Wręcz przeciwnie. Istnieje wiele alternatyw, które warto poznać i wykorzystać podczas gotowania.

Okazuje się, że jeśli pieczemy ciasto, a nie chcemy używać masła, możemy dodać zwykły olej roślinny. Warto mieć na uwadze, że 100 g masła zastąpią 4 łyżki oleju. Do wypieku ciastek alternatywą masła będzie ser biały. 125 g chudego twarogu zastąpi 100 g tego tłuszczu. Podczas pieczenia masło zastąpi również pulpa bananowa. Zrobicie ją samodzielnie, rozgniatając świeże banany widelcem. Pamiętajcie, że musi z nich powstać gładka masa.

Wypróbujesz nasze triki?

Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików

Rozwiąż quiz

Pytamy o dania z ziemniaków. Prawdziwi ziemniakożercy powinni zdobyć komplet punktów

Dania z ziemniaków
fot. Shutterstock

Czy na poniższym zdjęciu widzimy frytki z batatów?