Oceń
W wielu przepisach używa się masła. Nie każdy jednak może je jeść. Okazuje się, że istnieją pewne zamienniki, które możemy wykorzystać podczas gotowania. Niektóre z nich na pewno macie w swojej kuchni.
Czym zastąpić masło w przepisach? Sprawdzone alternatywy
Coraz więcej ludzi eliminuje ze swojej diety masło. Najczęściej robią to osoby z nietolerancją laktozy lub białek, które się tam znajdują. Nie jest to jednak równoznaczne, z tym, że należy zrezygnować z przygotowywania pysznych wypieków. Wręcz przeciwnie. Istnieje wiele alternatyw, które warto poznać i wykorzystać podczas gotowania.
Okazuje się, że jeśli pieczemy ciasto, a nie chcemy używać masła, możemy dodać zwykły olej roślinny. Warto mieć na uwadze, że 100 g masła zastąpią 4 łyżki oleju. Do wypieku ciastek alternatywą masła będzie ser biały. 125 g chudego twarogu zastąpi 100 g tego tłuszczu. Podczas pieczenia masło zastąpi również pulpa bananowa. Zrobicie ją samodzielnie, rozgniatając świeże banany widelcem. Pamiętajcie, że musi z nich powstać gładka masa.
Wypróbujesz nasze triki?
Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików
Oceń artykuł