Oceń
Maliny, podobnie jak inne owoce, powinno się myć przed zjedzeniem. Nie mamy bowiem pewności, czy osoba zbierająca je miała czyste ręce. Mogły zostać one też wcześniej opryskane.Sprawdźcie, jak poprawnie myć maliny, które kupujemy w sklepie lub na targu. Będziecie zaskoczeni, jakie to proste.
Jak myć maliny? Podpowiadamy
Maliny to delikatne owoce, które muszą zostać przepłukane w odpowiedni sposób. Najlepiej robić to w dużej misce, przy użyciu zimnej wody. Cały proces należy wykonać szybko, aby maliny nie były zbytnio namoczone.
Po kilku sekundach w wodzie należy przełożyć owoce na papierowy ręcznik i lekko odsączyć nadmiar wody.
Jak przechowywać maliny? Sprawdzony trik
Jeśli chcemy, aby maliny były zdatne do spożycia znacznie dłużej, powinniśmy całe opakowanie schować do lodówki. W niskiej temperaturze mogą spędzić maksymalnie 3 dni. Warto pamiętać również o tym, by nie myć owoców przed schowaniem ich do chłodziarki.
Zobacz także: Jak smażyć bez pryskającego tłuszczu? Mamy na to sprawdzone triki
Oceń artykuł