Oceń
Mrożenie pieczywa jest coraz popularniejsze. W związku z tym w sieci pojawił się mit, że tak przechowywany wypiek może być niezdrowy. Jak jest naprawdę?
Pieczywo to jeden z podstawowych produktów w polskich domach. Najbardziej lubimy, gdy jest świeże, pachnące i chrupiące. Są jednak różne rodzaje pieczywa i nie wszystkie jesteśmy w stanie zjeść od razu. Dlatego warto zastanowić się, co zrobić, żeby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać chleba, a przedłużyć jego datę przydatności. Coraz popularniejszą opcją przechowywania pieczywa jest jego mrożenie. Czy jednak jest ono zdrowe? Sprawdźcie i zobaczcie, jak mrozić chleb.
Zobacz także: Jak przedłużyć świeżość chleba? Poznaj sprawdzony trik
Czy mrożone pieczywo jest niezdrowe?
Mrożenie żywności jest jednym z najpopularniejszych sposobów na zachowanie jej świeżości na dłużej. Najczęściej w ten sposób przechowujemy mięso, warzywa i owoce. Okazuje się jednak, że do zamrażarki możemy włożyć także pieczywo.
Zamrożony chleb zachowuje swoje właściwości odżywcze. Dłużej też pozostaje świeży i nie rozwija się na nim pleśń. Po rozmrożeniu natomiast znów możemy cieszyć się chrupkim i smacznym pieczywem.
Warto przechowywać chleb w ten sposób, żeby nie marnować pieczywa. Jest ono pełne wartości odżywczych, które możemy zachować dzięki niskiej temperaturze. Zawiera bowiem wiele witamin i minerałów. Ma też sporą zawartość błonnika, dzięki czemu na dłużej syci i poprawia stan naszego układu pokarmowego.
Zobacz także: Jak odświeżyć czerstwe pieczywo? Ten prosty sposób cię zaskoczy
Jak mrozić chleb?
Zanim jednak zdecydujemy się zamrozić chleb, warto dowiedzieć się, jak to robić. Trzeba bowiem odpowiednio go zabezpieczyć, żeby nie stracił wilgoci.
Najlepiej włożyć go w reklamówkę, zawinąć i związać. Potem powtarzamy czynność, wkładając go w jeszcze jedną reklamówkę. Tak zabezpieczony chleb możemy umieścić w zamrażarce.
Zobacz także: Co zrobić z nieświeżym pieczywem? Ten trik was zaskoczy
15 kosmetyków, które znajdziesz w kuchni. To naturalne produkty do pielęgnacji [ZDJĘCIA]

Oceń artykuł