Oceń
Podczas przygotowywania frytek używa się bardzo dużo oleju. Okazuje się, że w niektórych przypadkach można wykorzystać go ponownie. Sprawdźcie, od czego to zależy.
Jeśli kiedykolwiek zastanawialiście się, czy ponownie wykorzystać olej po frytkach, nasz tekst powinien rozwiać wszelkie wątpliwości. Okazuje się, że oleju można użyć drugi raz tylko w konkretnych przypadkach, sprawdźcie jakich.
Czy można użyć ponownie oleju po frytkach?
Wyrzucanie oleju za każdym razem po smażeniu frytek jest bardzo kosztowne. Czasami jednak musimy to zrobić, żeby nie zaszkodzić swojemu organizmowi. Sprawdźcie, kiedy nie trzeba go wyrzucać.
Przypalonego oleju nie można użyć ponownie pod żadnym pozorem. Jest on bardzo niebezpieczny dla naszego zdrowia, a nawet życia. Jeśli w oleju są resztki jedzenia, nie powinniśmy wykorzystywać go kolejny raz.
Olej po frytkach można wykorzystać, kiedy wcześniej go przefiltrujemy. Można zrobić to przy pomocy gazy lub filtra do kawy. Olej po smażeniu należy przechowywać w chłodnym miejscu najlepiej w dobrze zamykanym pudełku. Przed smażeniem spróbuj oleju, nabierz go na małą łyżeczkę, jeśli "przesiąkł" inną potrawą, po prostu go wyrzuć.
Zobacz także: Co zrobić, żeby ciasto nie opadło? Mamy na to sprawdzone triki
Chyba każdy lubi dania z ziemniaków. Sprawdźcie swoją wiedzę na ich temat. Niektóre potrawy was zaskoczą.
Oceń artykuł

