Zamknij

Czy można jeść robaczywe grzyby? Podpowiadamy

16.09.2021 13:43
grzyby
fot. Shutterstock

Jesień to idealny czas na grzybobranie. Wiele osób decyduje się wtedy na wędrówkę po lesie w celu znalezienia jak największej ilości okazów. Co, jeśli część z nich okaże się robaczywa? Sprawdźcie, co wtedy zrobić.

Najlepszym czasem na zbiór grzybów jest koniec lata oraz cała jesień. Wtedy warto wybrać się do lasu i poszukać najpiękniejszych okazów. Podgrzybki, maślaki, koźlarze i kanie - to tylko niewielka część tych gatunków, na które można się natknąć w polskich lasach. Sprawdźcie, co zrobić, kiedy ładny z pozoru grzyb okaże się robaczywy.

Czy można jeść robaczywe grzyby? Podpowiadamy

Niektóre osoby uważają, że robaczywe grzyby doskonale nadają się do suszenia. Okazuje się jednak, że jest zupełnie inaczej. Pomimo tego, że w czasie obróbki wysoką temperaturą robaki opuszczą trzony oraz kapelusze grzybów, mogą w nich pozostać ich odchody. To właśnie one są szkodliwe dla organizmu człowieka.

Jeśli w lesie znaleźliśmy robaczywe okazy, warto je tam zostawić i nie zastanawiać się, jak pozbyć się z nich nieproszonych gości.

Co zrobić z grzybów? Sprawdzone przepisy

Ze świeżych grzybów można przyrządzić wiele smacznych i zdrowych dań. Owoce lasu doskonale smakują podane wprost z patelni, ale również ugotowane w zupie czy podpieczone w zapiekance. Jesienią warto poznać receptury na grzyby marynowane. W zalewie octowej lub w oleju zachowają swój smak i aromat na długie miesiące.

Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia