Oceń
Jajka mają wiele składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. To właśnie dlatego powinny być obecne w diecie. Można je podawać na twardo, w postaci jajecznicy lub jako jajka sadzone. Przygotowanie tych ostatnich dla niedoświadczonych kucharzy może okazać się prawdziwym wyzwaniem. Okazuje się jednak, że istnieje pewien trik, który pomoże nam przyrządzić to danie.
Co zrobić, żeby jajko nie przywarło do patelni? Podpowiadamy
Okazuje się, że jeśli zależy nam, by jajka nie przywarły do patelni, powinniśmy ją najpierw posypać odrobiną mąki. Dzięki temu, kiedy jajka się odpowiednio zetną, będzie można je w prosty sposób z niej zdjąć.
Warto również pamiętać o tym, aby nie solić jajek podczas smażenia - ta przyprawa sprawia, że żółtko nie będzie mieć zwartej konsystencji.
Ile kalorii mają jajka? Zdradzamy
Jajko na miękko o masie ok. 60 gramów ma około 80 kalorii, z kolei ten sam produkt tylko ugotowany na twardo ma ich aż 95. Jajecznica lub omlet z jednego jajka mają tyle samo kalorii - około 130.
Zobacz także: Jak nalewać mleko z kartonu? Do tej pory robiliście to źle
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł