Zamknij

Co zrobić, żeby gruszki nie szarzały? Podpowiadamy

26.08.2021 12:20
gruszki
fot. Shutterstock

Sezon na gruszki trwa od połowy lipca do końca września. Teraz jest więc idealny moment na robienie różnych przetworów czy ciast z dodatkiem tych owoców. Niestety często na gruszkach pojawia się szary lub nawet czarny nalot. Sprawdźcie, jak temu zaradzić.

Gruszki to smaczne owoce, które powinno się włączyć do diety, ponieważ w swoim składzie mają wiele witamin oraz minerałów. Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do ciast, a nawet mięsa. Sprawdźcie, jak powinno się je przechowywać, aby jak najdłużej nadawały się do spożycia.

Co zrobić, żeby gruszki nie szarzały? Sprawdzony trik

Ten trik kulinarny znany jest nie od dziś i z pewnością stosowały go już wcześniej nasze mamy i babcie. Okazuje się, że jeśli zależy nam na tym, by gruszka zachowała swój piękny kolor, powinniśmy skropić ją odrobiną soku z cytryny. Nawet niewielka ilość sprawi, że owoc dłużej będzie świeży, a jego kolor intensywny.

Jeśli chcemy, by gruszki nadawały się jak najdłużej do spożycia, warto by były one przechowywane w odpowiednim miejscu. Najlepiej, jeśli pomieszczenie będzie ciemne oraz zimne - idealna do tego okaże się piwnica.

Jak wykorzystać gruszki w kuchni? Podpowiadamy

Gruszki wykorzystamy w kuchni na wiele różnych sposobów. Te owoce można podawać pod kruszonką, zapiekane w tarcie, jako dodatek do sosów, a nawet element farszu. Ze słodkich owoców można przyrządzić również różnego rodzaju alkohole, np. nalewkę lub domowe wino.

Zobacz także: Jak wycisnąć sok z pomarańczy bez użycia wyciskarki? Ten trik was zaskoczy