Zamknij

Co zrobić, żeby gofry zawsze się udały? Zdradzamy jeden trik

07.07.2021 12:12

Gofry lubi chyba każdy niezależenie od wieku. Taki pyszny i chrupiący deser to bez wątpienia hit każdego lata. Sprawdźcie, ja przyrządzić smaczne gofry stosując się tylko do jednej zasady.

gofry
fot. Shutterstock

Najsmaczniejsze gofry to takie, które są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jak uzyskać taki efekt? Okazuje się, że wystarczy poznać jeden prosty trik, który pomoże osiągnąć kulinarny sukces. Dowiedzcie się, czy mieliście o nim pojęcie.

Co zrobić, żeby gofry zawsze się udały? Sprawdzony trik

Okazuje się, że kiedy dodajemy jajka do masy gofrowej, należy pamiętać o oddzieleniu żółtek od białek. Następnie białka ubijamy na pianę, którą łączymy z innymi składnikami. To właśnie dzięki puszystej piance deser będzie jeszcze smaczniejszy.

Po takim przygotowaniu masy można śmiało przejść do smażenia gofrów. Ciasto w opiekaczu powinno spędzić maksymalnie 3 minuty, wtedy będzie najsmaczniejsze.

Jak przechowywać gofry? Podpowiadamy

Gofry można przechować w lodówce maksymalnie jeden dzień. Warto jednak wcześniej owinąć je folią aluminiową lub włożyć do hermetycznie zamykanego pojemnika.

Zobacz także: Jak szybko obrać czosnek? Poznaj nasz sprawdzony sposób

loader