Oceń
Biszkopt to bardzo smaczne ciasto, które po upieczeniu można podawać na wiele różnych sposobów. Przełożone dżemem, kremem lub masą krówkową z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Okazuje się, że przygotowanie biszkoptu może sprawić niektórym wiele problemów. Sprawdźcie, jak upiec go tak, by nie opadł. Mamy na to kilka sprawdzonych sposobów.
Co zrobić, by biszkopt nie opadł? Sprawdzone porady
Okazuje się, że aby biszkopt wyrósł i nie opadł, wystarczy wypróbować kilka trików, które z pewnością stosowały nasze babcie i mamy. Idealny biszkopt wyjdzie, kiedy dokładnie odmierzymy wszystkie składniki. Należy również pamiętać o odpowiedniej temperaturze jajek - warto by były dobrze schłodzone. Dzięki temu piana szybko ubije się na sztywno, a jej objętość wzrośnie. Podczas pieczenia warto włączyć termonawiew, wtedy ciasto urośnie równomiernie.
Warto pamiętać także o tym, aby nie wyciągać ciasta z piekarnika od razu po upieczeniu. Szybka zmiana temperatury sprawi, że biszkopt opadnie. Kiedy minie czas przeznaczony na pieczenie, wystarczy tylko delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika.
Jak przechowywać biszkopt? Podpowiadamy
Jeśli biszkopt jest dokładnie wystudzony i owinięty folią spożywczą, można przechowywać go w lodówce nawet tydzień. Warto również mieć na uwadze to, że to ciasto lubi pochłaniać zapachy. Jeśli więc mamy w chłodziarce coś o intensywnym aromacie, lepiej to stamtąd wyjąć.
Zobacz także: Jak rozbić mięso na kotlety? O tych sposobach nie mieliście pojęcia
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł