Oceń
Patisony to warzywa, które w ostatnim czasie są coraz bardziej doceniane. W smaku są delikatne, dlatego świetnie sprawdzą się wśród tych z was, którzy nie lubią intensywnych doznań kulinarnych. W swoim składzie mają wiele witamin i minerałów, które pozytywnie wpływają na pracę naszego organizmu. Warto więc wprowadzić je do swojej diety i dowiedzieć się, jak można je przyrządzić oraz przechowywać.
Co można zrobić z patisonów? Podpowiadamy
Patisony to warzywo, które najlepiej smakuje w połączeniu z octową marynatą. Można podawać je do pieczonego mięsa czy jako dodatek do kanapek. Świetnie sprawdzą się również jako składnik sałatki warzywnej lub element farszu do słonej tarty.
Z patisonów można zrobić również placki warzywne. Jeśli dodamy do nich trochę cukinii, wyjdzie nam smaczny obiad lub kolacja. Takie lekkostrawne danie z pewnością zasmakuje każdemu.
Jak przechowywać patisony? Sprawdzony sposób
Świeże patisony powinny być przechowywane w suchym i chłodnym miejscu w papierowej torebce. Dzięki temu nie popsują się zbyt szybko i będą nadawać się do dalszej obróbki nawet przez tydzień. Z kolei, jeśli patisony nie są już pierwszej świeżości, warto spróbować je zamarynować w occie. Tak przygotowane sprawdzą się jako dodatek do kanapek lub sałatek.
Zobacz także: Jak obrać paprykę? Poznaj nasze sprawdzone triki
Oceń artykuł