Zamknij

Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał? Podpowiadamy

19.07.2021 14:26
sernik na zimno
fot. Shutterstock

Podczas gotowania zdarzają się różne wpadki. Przypalone jedzenie czy niewyrośnięte ciasto to tylko niektóre z błędów kulinarnych, które da się naprawić. Okazuje się, że istnieją także triki, które pomogą poprawić strukturę sernika na zimno, który nie stężał. Sprawdźcie, na czym dokładnie polegają.

Okazuje się, że jeśli wasz sernik na zimno nie wyszedł poprawnie, to wcale nie trzeba wpadać w panikę, a jedynie poznać sprawdzone sposoby na to, by go uratować. Mogliście nie mieć o nich pojęcia.

Co zrobić, jeżeli sernik na zimno nie stężał? Podpowiadamy

Te dwa sposoby są dziecinnie proste i z ich wykonaniem poradzi sobie każdy - nawet ten, kto pierwszy raz przyrządza sernik na zimno.

Jeśli na dworze jest zbyt ciepło, ciasto warto umieścić na dłużej w lodówce. Z kolei, jeśli zapomnieliście dodać żelatynę do masy serowej, powinniście przelać ją do dużej miski, a następnie dodać do niej wodę z rozpuszczoną żelatyną. Po wymieszaniu całość wlejcie do czystej tortownicy i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Ten sposób sprawi, że ciasto wyjdzie idealne. 

Jak przechowywać sernik na zimno? Sprawdzony sposób

Sernik na zimno najlepiej jest przechowywać w lodówce. W niskiej temperaturze takie ciasto może spędzić nawet 4 dni.

Zobacz także: Jak obrać pomidory ze skórki? Mamy na to sprawdzony trik