Oceń
Wypiek sernika może wydawać się dość trudny, jednak jeśli ma się odpowiedni przepis i świeże składniki z pewnością wszystko pójdzie zgodnie z planem. Przed przygotowaniem tego deseru warto dowiedzieć się również, jak upiec ciasto tak, by nie opadło i nie popękało. Przeczytajcie nasze sprawdzone porady.
Co zrobić, by sernik nie opadł? Sprawdzona porada
Okazuje się, że ciasto może opaść przez gwałtowną zmianę temperatury. Jeśli wyjmiemy sernik z ciepłego piekarnika zbyt szybko, możemy mieć pewność, że ciasto natychmiast opadnie. Kiedy chcemy temu zapobiec, musimy zostawić sernik w piecyku i lekko uchylić drzwiczki. Po kilkunastu minutach wyciągamy blaszkę z przygotowanym ciastem.
Jeśli ciasto w trakcie pieczenia popękało, nie należy się tym przejmować. Warto wtedy odpowiednio je udekorować. Polewa czekoladowa, lukier czy orzechy to tylko niektóre sposoby, na zatuszowanie pęknięć na powierzchni ciasta.
Jak przechowywać sernik? Podpowiadamy
Sernik można upiec na cztery dni przed planowanym podaniem, należy jednak pamiętać, że ciasto musi w tym czasie być cały czas przechowywane w lodówce. Najlepiej jeśli deser umieścimy w hermetycznie zamykanym pudełku, wtedy zachowa swój zapach, a ser nie wyschnie.
Zobacz także: Jak zrobić domowe chipsy z warzyw i owoców? Zdradzamy sprawdzony przepis
Ziemniaki można wykorzystać w wielu daniach. Sprawdź, czy znasz je wszystkie. Niektóre potrawy mogą cię zaskoczyć.
Oceń artykuł