Oceń
Galgant ma wiele zdrowotnych właściwości, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie pracy naszego organizmu. Warto więc wprowadzić go do swojej diety. Sprawdźcie, czy wiedzieliście jak wykorzystać go w kuchni.
Jak wykorzystać galgant w kuchni? Podpowiadamy
Galgant jest rośliną, która swoim wyglądem przypomina nieco imbir. To ostra przyprawa o gorzkim smaku. Bogata jest w wiele olejków eterycznych. W sklepach galgant dostępny jest pod postacią zmielonego korzenia czy pastylek. Ta przyprawa dość często pojawia się w kuchni wietnamskiej, indonezyjskiej oraz tajskiej. Można dodać ją do wołowiny, wielu różnych ryb, a nawet jako zagęszczacz sosów.
Z galgantu można przyrządzić również napar. Wtedy jedną łyżkę przyprawy należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 30 minut. Tak przygotowany napój pozytywnie wpłynie na perystaltykę jelit.
Jak przechowywać przyprawy? Sprawdzone sposoby
Przyprawy powinniśmy przechowywać w hermetycznie zamykanych pojemnikach w ciemnym i suchym miejscu. W takich warunkach mogą spędzić nawet kilka miesięcy.
Zobacz także: Jak obrać paprykę? Poznaj nasze sprawdzone triki
Oceń artykuł