Oceń
Gotowanie ziemniaków może okazać się dla niektórych prawdziwym wyzwaniem. Nie każdy sobie z tym poradzi. Większość problemów zaczyna się wtedy, kiedy warzywa zaczynają kipieć i z garnka wylewa się spieniona woda, zalewając kuchenkę.
Okazuje się jednak, że jest pewien sposób, dzięki któremu unikniemy tych niedogodności, a ziemniaki ugotują się tak, jakby odpowiedzialny był za to najlepszy szef kuchni.
Prosty sposób na kipiące ziemniaki
Chociaż coraz więcej osób do dania obiadowego dobiera kaszę, ryż lub makaron, są również i tacy, którzy nie wyobrażają sobie drugiego dania bez ugotowanych ziemniaków. Odpowiednie przyrządzenie ziemniaka jest dość pracochłonne, najpierw trzeba czekać, aż woda w garnku zacznie się gotować, a następnie należy wyłapać odpowiedni moment, kiedy ziemniaki będą już miękkie. Niektórzy mogą okazać się zbyt niecierpliwi lub po prostu zapomną o przygotowywanym posiłku. Wtedy woda w garnku może zacząć kipieć.
Jednym ze sposobów na opanowanie kipienia ziemniaków jest szybkie podniesienie pokrywki od garnka i zmniejszenie płomienia pod kuchenką. Drugim jest dolanie do jeszcze niegotujących się bulw dwóch łyżek oliwy lub oleju. Wtedy będziemy mieć pewność, że nic nie wykipi.
Wypróbujesz te sposoby?
Zobacz także:
Oceń artykuł