Oceń
Banany są słodkie, smaczne, a do tego mają wiele witamin i minerałów. Czy jednak kolor skórki tego owocu wpływa na jego smak? Okazuje się, że tak. Sprawdźcie, o czym świadczy dana barwa.
O prozdrowotnych właściwościach bananów napisano już bardzo dużo. Jednak nie każdy zdawał sobie sprawę z tego, że kolor skórki tego owocu może mieć wpływ na jego smak, a także przydatność do spożycia. Sprawdźcie, czy w waszej lodówce nie ma przypadkiem zbyt dojrzałych bananów.
Co oznacza kolor skórki bananów?
Okazuje się, że kolor skórki jest bardzo ważny, kiedy wybieramy banany w sklepie lub jeśli przechowujemy je przez jakiś czas w domu. Dowiedzcie się, co oznaczają poszczególne kolory bananów.
Jeśli w domu mamy banany z brązową skórką powinniśmy liczyć się z tym, że są one bardzo miękkie, jednak cały czas nadają się do spożycia. Taki owoc można wykorzystać do upieczenia ciasta bananowego lub jako dodatek do owsianki. Należy jednak użyć tych owoców najszybciej jak tylko się da, ponieważ zostawione na kilka dodatkowych dni mogą zgnić.
Banany zielone mają w sobie dużo skrobi, a najmniej cukru. Owoc z zieloną skórką można wykorzystać do przygotowania odżywczego koktajlu.
Żółte banany to jedne z tych, które najczęściej jemy. Skórka w tym kolorze oznacza, że banan jest słodki, jednak może mieć dużo kalorii.
Zobacz także: Co zrobić, by mięso było kruche? Jest na to kilka sprawdzonych trików
Chyba każdy lubi dania z ziemniaków. Sprawdźcie swoją wiedzę na ich temat. Niektóre potrawy was zaskoczą.
Oceń artykuł

